BejelentésUtazásszervezés - Mostar és környéke
Üdvözöllek a fények városában

MENÜ
Egy idegen országban úgy érdemes igazán vásárolni, hogy ezzel a helyi közösséget is támogatjuk. A Balkán sok részén máig készítenek hagyományos kézművestermékeket, és az elmaradottabb vidékeken ezek fontos bevételi forrást jelentenek a lakosság számára.

Bosznia Hercegovina hagyományos kézműipari termékeiről, dísztárgyairól híres. A török megszállás idején az olyan városok, mint Sarajevó, Mostar, Travnik, Konjic és Visoko jól ismert központjai voltak a magasan képzett rézműveseknek, bőrdíszműveseknek, arany- és ezüstműveseknek, s a fafaragóknak is. A hagyományok nemzedékről nemzedékre szálltak, és még ma is virágzanak. A régi mesterségeket- ahogyan itt ismerik, stari zanati -jobbára a fent említett városok régi török negyedeiben űzik.Sarajevóban és Mostarban emellett márkás butikok is működnek. Mindkét városban vannak nagy bevásárlóközpontok is, noha ezek az óvároson kívül esnek.


Sarajevóban a Bascarsija és a Ferhadija sétálóutca ( ezekről majd bővebben írok ) a legalkalmasabb hely a vásárlásra. Klasszikus Sarajevói ajándék lehet az óvárosban, a Kazandziluk utcában árusított rézből készült teás vagy kávéskészlet. Valamennyi tetszetős, könnyen becsomagolható, funkcionális vagy díszként egyaránt használható.


Az óváros sok üzletében vehetünk kézzel csomózott, ősi bosnyák motivumokkal díszített szőnyegeket is.Az arany és ezüst ékszerek általában gyönyörűen megmunkáltak, és olcsóbbak, mint a nyugati országokban.


Mostar jól ismert rézműveseiről, valamint bájos fafaragásairól, melyek a Régi hidat ( Stari most ), gránátalmákat és a középkori sírkövekről vett ősi motívumokat örökítenek meg.


A Stari Most két oldalán sorakozó galériák emellett gyönyörű festményeket is árulnak, amelyeken a város jelképértékű hídja szerepel.


Az állítólagos piramisairól egyre inkább elhíresülő Visokó régóta ismert jó minőségű bőrdíszműveiről. Az óvárosi piacokon vagy éppen az útszélén mindent megkapni, a pilótadzsekitől kezdve a házilag készült bőrszőnyegekig. ű


A Vlasic-hegység lábánál fekvő Travnik híres hegyvidéki pásztorkultúrájáról- itt legkülönfélébb színes gyapjútermékek közül választhatunk, amelyeket helybéli asszonyok készítenek.


A Konjic városban, ahol a neretvai vadvízi evezéseket szervező irodák működnek, az eredetileg montenegrói Niksic család az ország legszebb oszmán fafaragásait állítja elő.Szerintem, mindenképpen megéri helyben készült termékeket vásárolni.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!