BejelentésUtazásszervezés - Mostar és környéke
Üdvözöllek a fények városában

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Hasznos információk:


2005. július 21-étől Bosznia-Hercegovina egyoldalúan eltörölte a magyar állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget. A fent említett dátumtól kezdődően magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be, illetve 90 napig tartózkodhatnak az országban.


Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes plasztikkártyás személyi igazolvánnyal, vízummentesen utazhatnak be az országba.

Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak Bosznia-Hercegovina területére.

A 90 napot meghaladó tartózkodáshoz azonban továbbra is vízum szükséges.


Bosznia-Hercegovina közbiztonsági helyzete az utóbbi időben lényeges javulást mutat, bár a lakosság körében még mindig sok az illegálisan tartott fegyver.


A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély a közterületeken, az utakon. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin.

Az országban a biztonságot a helyi rendőrségen kívül nemzetközi katonai és rendőri erők is biztosítják.

Az utcai bűnözés szintje viszonylag alacsony.

Az eddigi tapasztalataink alapján a magyar állampolgárokkal szemben az itteni hatóságok és intézmények maximális toleranciával léptek fel, még akkor is, ha ők okoztak pl. közúti balesetet.


Bosznia-Hercegovina területén továbbra is nagy mennyiségű - mintegy egymillió - akna található, különösen Szarajevó és Mostar környékén a volt frontvonalak mentén, illetve az államot alkotó két entitás – Bosznia-Hercegovina Föderációja és a Boszniai Szerb Köztársaság – határai mentén.


Az aknamentesítés aktívan folyik, azonban még hosszú évekig eltarthat.Javasolt, hogy a látogatók a főútvonalakat lehetőleg ne hagyják el, terepen lehetőség szerint a kijelölt útvonalakon közlekedjenek és kerüljék a földutakat.

A mezőkre, erdőbe lehetőleg ne, vagy csak a terepet jól ismerő helyi lakosokkal, vagy a velük történt konzultáció után menjenek be.


Egészségügyi és járványügyi szempontból Bosznia-Hercegovina biztonságos országnak mondható, amennyiben a turista betartja az általános higiéniai szabályokat.

Járvány vagy nagyobb arányú fertőző betegség nem fordult elő az utóbbi években.


Bosznia-Hercegovinában az állatorvosi szolgálat folyamatosan ellenőrzi a boltokban, és a vendéglátóhelyeken felszolgált hús minőségét. Ez az ellenőrzés már kevésbé hatékony az út menti, utcai és piaci alkalmi árusoknál, pecsenyesütőknél. Ezért javasoljuk, hogy alkalmi árusoknál ne vásároljanak húsárut.


Az ivóvíz iható, az ellenőrzött húsáru, baromfi, hal, a gyümölcs, a zöldségfélék, a boltokban kapható (pasztörizált) tej és tejtermékek biztonságos élelmiszerek. Az ezekből megfelelő módon elkészített – főzött és sütött – ételeket nyugodtan lehet fogyasztani. 


Fizetés, pénzváltás, bankkártya:

Bosznia- Hercegovinában az egyetlen, mindenütt elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített: 1 EUR = 1,95 KM.


Papírpénzből 1, 5, 10, 20, 50, 100 és 200 márkás címletek, fémpénzből 1, 2, 5 márkás, 50, 20, 10, 5 pfenniges érmék vannak forgalomban.


Megjegyzendő hogy az EURO-t is elfogadják majdnem minden üzletben, de a visszajárót már helyi valutában adják vissza.

A konvertibilis márka Magyarországon is váltható néhány magánpénzváltónál. Bankkártya elfogadóhelyek inkább csak a nagyobb településeken találhatók, de a bankautomaták száma napról napra növekszik. A szupermarketekben már a bejáratnál jelzik, hogy az üzletben milyen típusú bankkártyát fogadnak el a pénztáraknál.


A bankok általában hétfőtől péntekig, reggel 8 órától délután 4 óráig tartanak nyitva, de egyes nagyobb pénzintézeteknél akár este 8 óráig, illetve szombat délelőtt is lehet pénzt váltani.


Minden turista maximum 1000,- Euró értékhatárig a pénz eredetének igazolása nélkül lépheti át a határt.

Ennél nagyobb összeg esetén kérhetik a pénz eredetének, ill. a pénz felhasználásának igazolását (pl. áru- vagy ingatlanvásárlás céljából tart magánál nagyobb összeget az illető). A pénzmosás elleni törvény alapján minden 30 000.- KM (azaz 15.000,- EUR) értéket meghaladó összeg bankból történő kivételekor, illetve bankban történő elhelyezésekor a pénzintézet köteles bejelenteni és ellenőrizni azt. Nagyobb pénzösszeg felhasználásakor ajánlott eljárás a bankszámláról bankszámlára történő átutalás.

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!