BejelentésUtazásszervezés - Mostar és környéke
Üdvözöllek a fények városában

MENÜ


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek
buszos utazás

2014.augusztus 23.-augusztus 30-ig. ( 8nap 7 éjszaka ) Nyaralás Dalmácia szívében, Omisba! 24-én Mostar és környéke!! Érdeklődni: a mostarviki@gmail.com e-mail címen Köszönöm , Viki

buszos utazás

2014.augusztus 23.-augusztus 30-ig. ( 8nap 7 éjszaka ) Nyaralás Dalmácia szívében, Omisba! 24-én Mostar és környéke!! Érdeklődni: a mostarviki@gmail.com e-mail címen Köszönöm , Viki

buszos utazás

2014.augusztus 23.-augusztus 30-ig. ( 8nap 7 éjszaka ) Nyaralás Dalmácia szívében, Omisba! 24-án Mostar és környéke!! Érdeklődni: a mostarviki@gmail.com e-mail címen Köszönöm , Viki

2014 Augusztus BUSZOS UTAZÁS

2014.augusztus 4.-augusztus 10-ig 7 nap 6 éjszaka. Utazási programok? HÁROM ORSZÁG, BOSZNIA-HERCEGOVINA, MONTENEGRO, HORVÁTORSZÁG !!!!! kultúrák megismerése, tenger, a képek azt hiszem mesélnek....!;-) Amennyiben érdekel egy bővebb tájékoztatás kérlek írjatok a mostarviki@gmail.com e.mail címemre!

2014.május BUSZOS UTAZÁS

2014 május, 5 NAP = 3 ÉJ!!!! BUSZOS !! utazásra várom jelentkezéseteket. Hihetetlen áron!!! Sarajevo, Mostar, Konjic, Pocitelj, Kravica, Visoko....:))) Tökéletes időpont választás, ugyanis szerintem ilyenkor a legcsodálatosabb a természet, minden zöld, élettel teli és nem utolsósorban a kirándulások nagyon kellemesek ebben az időszakaszban!! Bővebb info: mostarviki@gmail.com , Viki

2013.AUGUSZTUS 8-11IG

KALANDUTAZÁS BOSZNIA-HERCEGOVINÁBA!! 4 NAP/ 3 ÉJ 2013.AUGUSZTUS 8-11-IG Amennyiben érdekel az út, a programok és az árak írjatok Nekem a mostarviki@gmail.com e-mail címre!! Köszi, Mostar Viki

tovább >>


Medjugorjeban élő a hit

Medjugorjéban, az előző évekhez hasonlóan, február békésebb időszak, ilyenkor kevesebb a zarándok. A Plébánia információs irodájának adatai szerint február elején Csehországból, Ausztriából, Németországból, az Egyesült Államokból, Olaszországból, Koreából és Lengyelországból érkeztek zarándokcsoportok. Találkoztunk Radoslav Daduliakkal, aki szlovák származású, de pillanatnyilag Prágában él. Feleségével, Máriával először látogattak Medjugorjéba. Beszélt életéről és arról, hogy szíve tele van a medjugorjei élményekkel. „Ez az első hely, ahol azt tapasztalom, hogy az emberek Istennel együtt élik mindennapjaikat. Hallatszik az emberek imája, itt élő hit tapasztalható! Számomra Medjugorje a világ legszebb helye” – mondta Radoslav.

Japán zarándokok Medjugorjeban

Maria Fujie Ito és Paulo Masanovi Yamaski most először látogatott el ide. Harminc órát utaztak azért, hogy meglátogathassák az ima és a kiengesztelődés földjét. Mária elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt hallott először Medjugorjéról, de munkahelyi kötelezettségei miatt nem tudott hamarabb eljönni. Hálás mindenkinek a vendészeretetért és hozzátette: „Hiszek a Szűzanya üzeneteiben, jelenlétében és abban, amit Ő mond nekünk. Ha majd nyugdíjba megyek, akkor újra eljövök ide. Csodálatos, óriási dolog számomra ez a zarándoklat. A Jelenések hegyén és a Križevacon való rózsafüzér ima az, amire a szívünknek szüksége van, ezért valóban nagyon hálás vagyok azért, hogy itt lehetek. El fogok hozni még embereket Japánból Medjugorjéba.“

tovább >>


Blog

Kedves Mostar kedvelők! Ha még jobban meg szeretnétek ismerni Mostart és környékét csatlakozzatok, az újonnan alakuló blogomhoz, amiben friss információkat írok a mindennapjaimról, illetve Mostar és környékéről. http://mostareskornyeke.network.hu/ Köszönöm:-)

A Herceg Stjepan-erőd restaurálása

A héten megkezdődött a középkori Stjepan városban található Stjepan erőd renoválása. A vár romos állapota miatt, és egyben a hegyre felvezető út sokban megnehezítette a kíváncsi turisták dolgát.De úgy néz ki ez már nem sokáig lesz így, tegnapi Híradóban elmondottak szerint, hamarosan több túrista csodálkozhat és élvezheti a Stjepan erődöt. 2010.08.24.


Szavazás

Az eredetileg 1556-ban épült Stari Most-ot először „Megkövült Holdnak” nevezték el köszönhetően elegáns szépségének.

Kilenc évbe telt a megépítése a halvány helyi „tenelija” kőből, ami a nap helyzetétől és erejétől függően változtatja színét.

A nemrég újra épített hidat ugyanolyan módszerrel építették,mint elődjét, ezért is egyezik meg vele majdnem tökéletesen. Az Óhíd 427 évig állt, mielőtt 1993 novemberében lebombázták. A horvátok a 24 méteres magasságban ívelő építményt alig néhány óra leforgása alatt rombolták le. Az azóta újjáépített mostári híd Bosznia-Hercegovina egyik legfőbb turisztikai látványossága.

De nézzük csak az előzményeket:

1556-ban I. Szulejmán török szultán parancsára Mimar Hajrudin építész tervei alapján kezdődött el a Neretva folyó két partját összekötő híd építése. A mecsetépítés területén elismert, de a hídépítésben szakmai hiányosságokkal rendelkező Hajrudin hatalmas fába vágta a fejszéjét. A legenda szerint még gyapjút, mézet és 300 ezer tojást is felhasználtak, hogy az építmény szilárdabb kötésű legyen. Az 1566-ra elkészült híd, amely a folyó felett 24 méteres magasságban ívelt, a kor egyik legnagyobb kőhídjának számított.
A mostári öreg híd, amely Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette, több mint 400 éven át segítette a bosnyákok közlekedését.

Az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háborút a balkáni háború legvéresebb szakaszának szokták nevezni a történészek. Ez volt az a konfliktus, ahol „mindenki mindenkivel” harcolt, vagyis a bosnyákok saját területi függetlenségük értelmében háborút vívtak a szerbekkel és a horvátokkal is. Közben pedig a szerbek és a horvátok egymás ellen is küzdöttek.

E csodálatos építészeti remekmű 427 évig, egészen pontosan 1993. november 9-ig állt, ekkor – mindössze néhány óra alatt – elpusztult. A boszniai háború első felében ugyanis a horvátok a fennhatóságuk alá került hercegovinai területek székhelyévé kívánták tenni Mostart, így útjukban volt minden, ami nem horvát: a hadsereg pusztulásra ítélte a város összes, muzulmán múltra emlékeztető szektorát.  A horvátok tehetetlen dühükben az Öreg híd ellen fordultak: az „akié a híd, azé a város” évszázados szólás kifordításával mondták ki a kőépítmény halálos ítéletét.


A mostari híd bedőlt a folyóba, döbbentett,döbbenet, döbbenet... Csontváry képe óta valahogy úgy képzeli sok magyar, hogy ez a híd nekünk is szent helyünk. Ha a magyaroknak van megfoghatatlan szellemű szent dervise, akkor az Csontváry.

A mostari híd szétlövésének vélhetőleg semmilyen hadászati jelentősége nem volt. Az a szűk utcácska, amely a hídra vezet, amin két teherhordó szamár egymás mellett nehezen fér el, nem lehet stratégiai kérdés. Itt valami mást, valami mélyebbet kellett elpusztítani. Még két nép egymás iránti gyűlölete is kevés ehhez a tetthez. Egy egész világot lehetett itt elsüllyeszteni. Egy olyan világot, amit csak a lángoló tekintetű jeremiási festő, Csontváry ismert, és néhány kortársa, mint Zajti Ferenc és Magyar Adorján. Miután 1995-ben véget ért a háború, elkezdődött a mostári híd helyreállítása.

A Világbank anyagi támogatásával és egy firenzei tervezőiroda szakmai segítségével 15 millió eurós költségvetéssel 2004-re elkészült az új híd. A mostári híd hivatalos átadására 2004. július 23-án 6 állam képviselőjének jelenlétében került sor. Az UNESCO által 2005 nyarán a világörökség részévé nyilvánított mosztári híd az újjáépítés óta Bosznia-Hercegovina egyik legfőbb turisztikai látványossága. ...még meg kell említenem, hogy a magyarok jelentősen kivették részüket mostari Öreg híd újjáépítésében...

A Stari Mosttól alig 100-150 méterre, megnézhetjük annak kicsinyített mását, a Kriva-cupriját, a hajlott vagy görbe hidat.A neretvába nyugatról beömlő Rádobolja folyó egyik ága felett átívelő építményt már a Stari most megépítése előtt néhány évvel, 1558-ban említik írásos források.A jelenleg látható 8,5 méter magas híd sajnos csak másolat, mert a háborúban megrongálódott eredeti 1999 szilveszterén összeomlott.
Napjainkban Öreg híd képekben: Öreg híd felé haladva éttermek, kávézók....-és hasonló látvány fogad.:)


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!